Vestlandshjertet mitt gleder seg når mannen sier at han synes pinnekjøtt er bedre enn ribbe. Hurra! Og barna gnager reint beina de også.
Jeg innrømmer at det er ekstra stas når min mor kommer med nattoget fra vestlandet med pinnekjøtt pakket inn i gråpapir. Da er det jul i huset vårt!
Til 6-8 personer NB
pinnekjøtt, 350 gram per person
Kålrotstappe:
2 kg kålrot
2 store gulrøtter
50 gram smør
1 ts pepper
1-2 dl fløte
ønsket mengde poteter, mandelpoteter
gressløk
Hvis ønskelig: vosakorv, julepølse og/ eller medisterkaker
Tilberedning:
Legg pinnekjøttet i vann minst 14 timer før du skal servere det.
Konserveringsmetoden som går ut på å salte og tørke, kjøttet blir derfor normalsaltet etter endel timer i vann.
Legg pinnekjøttet på kryss og tvers over metallristen eller bjørkepinner i bunnen av en kjele. Ha i like mye vann som høyden på pinnene eller rista. Det skal ikke komme vann på kjøttet. Damp pinnekjøttet på svak varme i 2,5 - 3 timer, under lokk. Påse at det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann.
Biter av vossakorv/julepølse kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene. Medisterkakene grilles i stekovnen.
Skrell ønsket mengde kålrot, gulrot og potet.
Kålrot og gulrøtter skjæres i passe store biter og kokes møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos grønnsakene med en stamper eller stavmikser. Ha i smør, sjy fra pinnekjøttet, salt og pepper.
Poteter kokes i egen kjele. Hvis du bruker mandelpoteter bør du beholde skrellet på for at de ikke skal knuses.
Sjyen helles i en liten kjele, kok opp og pepre litt.
Server. GOD JUL!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Kommentar