tirsdag 3. desember 2013

Seighjerter og seigstjerner = gelefigurer og sukkerflesk











Sukkerhjertene er laget av god gammeldags sukkerfleskoppskrift. Stjernene er laget av gelepakker og har en noe enklere ingrediensliste. Men begge oppskriftene er enkle. 


Seighjertene er laget av sukkerflesk
1 stekeplate (dyp)

1 kg sukker
4 dl vann (2 + 2)
100 gram gelatinpulver 
3-4 ts sitronsyre 
Smaksessens (5-10 dråper etter smak og merke)
Cacasfarge eller konditorfarge. Prøv deg frem, men start forsiktig!
200 gram sukker til ytterlaget

Rør sammen 2 dl vann og sukker i en kjele. La dette småkoke til sukkeret har blitt oppløst.Rør sammen gelatinpulver med 2 dl vann i en annen kjele. Dette skal bare varmes litt opp og må ikke koke. Rør slik at gelatinen er flytende.  Hell gelatinblandingen over i kjelen med sukkertvannet. Tilsett sitronsyre, smaksessens og farge. Vær forsiktig når du tilsetter farge og smak. De ulike merkene har ulik effekt. Hell deretter massen i en bakepapirkledd langpanne (dyp). La den stå kaldt natten over - eller minst 4-5 timer. 

Bruk pepperkakeformer og stikk ut figurer. Vær bevisst på hvor tett du stikker ut - jo mindre svinn det blir jo bedre. Vend figurene i sukker før du legger de i tette bokser. Mellom etasjene bør du legge litt papir. 

Oppbevares kaldt i tette bokser. Det kan være lurt å dyppe de en ekstra runde i sukker før servering. 

Seigstjernene er laget av gelepakker (nederste bildet)
3 pakker Freia gelé, ønsket smak/farge
2,25 dl vann
12 plater gelatin
ca 2 dl sukker til garnityr

Legg bakepapir i en dyp stekeplate.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 min. Kok 2,25 dl vann i en liten kjele, ta deretter kjelen av platen og ha i gelépulveret. Rør godt.
Klem vannet ut av gelatinplatene og rør de inn i geleblandingen. Rør godt.
Hell blandingen på stekeplata. Sett stekeplaten i kjøleskapet i 2 - 3 timer slik at geleen stivner. 

Stikk ut figurer med pepperkakeformer eller fondantutstikkere. Legg de i sukker og deretter i tett boks som skal oppbevares i kjøleskap. Legg de gjerne i sukker igjen før servering.

7 kommentarer:

 1. Hei!

  Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt den på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  SvarSlett
 2. Hei Magne!
  Veldig hyggelig å få plass på Lesernes VG! God helg!

  SvarSlett
 3. Hei har laget disse i mange år. For å få enda mer smak bruker jeg drinkmix. En halv flaske faktisk. Jordbær er hel fantastisk. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Erstatter du da vannet med tilsvarende mengde drinkmix?

   Slett
  2. Denne må leseren, Marianne, svare på. Jeg bruker smaksessens fra cacas og da trenger man bare et par dråper.

   Slett
 4. Er det riktig med 3pk gele OG 12 gelatinplater til bare 2,25 dl vann? syns bare det høres ut som lite vann i forhold til all gelatinen, siden det er gelatin i geleen også. (men seighjertene ble det super konsistens på)

  SvarSlett
 5. Ja, det er det. MEN jeg har nå brukt denne uka på å teste ut litt forskjellig, og ser at disse lettest kan bli mislykka. Seighjertene laget av sukkerflesket ser jeg har absolutt best holdbarhet og nesten 100% sjanse for å bli vellykket hver gang. Geleen laget av ferdigpulvergele har jeg hatt to vellykkede resultater og ett veldig dårlig (ved at de fort ble våte og seige). Jeg vil derfor anbefale Sukkerflesk- oppskriften. Kanskje jeg faktisk fjerner den andre. Jeg vil jo at dere skal være tilnærmet lik 100% sikre på vellykket resultat :-)

  SvarSlett

Kommentar