torsdag 6. november 2014

Hønsefrikassé

Dette er vel en middag som passer best på en fridag pga tiden det tar å koke hønsekjøttet. Men mye gjør seg selv hvis du har tiden for å vente på den gode middagen. Dette er en utrolig middag! Jeg kjøpte to dypfryste høner for 20 kroner! Legg til litt grønnsaker, krydder og fløte, så har du den perfekte søndagsmiddagen.

Men hva betyr egentlig frikassé? Det er opprinnelig fransk og kan enkelt oversettes til det norske ordet stuing. Frikassé er rett av lamme-, kalve- eller hønsekjøtt skåret i porsjonsstykker og kokt sammen med gulrøtter, persillerøtter og eventuelt blomkål og servert i lys (eller brun) saus. Ja, så enkelt var det!


til 6-8 personer

2 høner
kaldt vann
5 laurbærblad
10-15 hele pepperkorn
salt og pepper
1 løk og 2 sjalottløk
4 gulrøtter
1/2 kålrot
1 purre
2 l hønsekraft
100 gram smør
100 gram hvetemel
urter
(tilbehør: poteter)

Ha hønene i en stor kjele. Dekk hønene med kaldt vann. Skjær løken i båter.
Ha i laurbærbladene, salt, pepper og løk. Dette skal kokes opp og deretter putre i ca. 2 timer til lår og bryst er mørt. Ta bort skummet som danner seg på toppen.
Sil av kraften. Avkjøl hønene litt. Plukk hønsekjøttet av beina, kutt det i biter og legg det til side.
Skrell og kutt grønnsakene (gulrøtter, kålrot og purre). Fres grønnsakene med smør i en gryte. Dryss på mel og hell på den silte hønsekraften. Spe på med vann dersom du ikke fikk nok kraft.
Kok opp og la småputre til grønnsakene er møre. Ha i fløte og hønsekjøtt. Smal til med salt og pepper.
Pynt med hakkede urter før servering.
Tilbehør: Poteter
Overskudd av kraft: Fryses ned isbitposer eller beger til saus, supper og gryter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar