søndag 10. februar 2013

Fastelavnsboller




















Ca. 20 stk

50 gr. gjær
125 gr margarin
5 dl melk
½ ts salt
1 dl sukker
2 ts kardemomme
850 gram/1,4 dl hvetemel

Smuldre gjæren i en bolle. Smelt fettet og tilsett melken. La det bli fingervarmt. Hell melkeblandingen i gjøren. Tilsett salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet.
Arbeid deigen smidig. La den heve i 30 min. Hvis det er fyr på peisen eller i ovnen, setter jeg gjerne deigen i nærheten av varmen. Dryss litt mel på bakebordet. Rull ut ca 40 boller. La bollene heve i 40 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg (blankhet) eller melk (matthet). Bollene stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 8 minutter. Avkjøles på rist – men bør prøvesmakes så fort som mulig!

Dette er favorittdeigen, og blir alltid bra. Bruker den samme grunnoppskriften når jeg skal lage kanelboller eller fylte horn.

Fastelavnsboller må ha krem (3 dl fløte, 2 ss sukker og 1 ts vaniljesukker), marsipan (ekstra hvit) og melis (siktes på toppen).

Jeg minner om at de to neste dagen etter fastelavn av noen kalles fleksemandag og fetetirsdag, så det er bare å kose seg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar