torsdag 8. mars 2012

Komle


"Det smaker egentlig ingenting", sa mannen min. "Det smaker barndom!", svarte jeg. 
Kumle er en matrett som varierer i navn og oppskrift etter hvor du er i landet. Kumlene skal serveres med saltet kjøtt, kokt kålrabiskiver og smeltet smør. Etter 30 år på Østlandet er det svært sjelden at det står komlemiddag på menyen. Men nå har ho mamma vært på besøk, og da måtte vi friske opp gamle minner. Jeg fant derfor frem oppskriften som jeg fikk av henne for mange år siden. 

Trykk under på les mer/ oppskrift for å lese mammas oppskrift.









til 4 personer
1 kg salt lammekjøtt 
Legg saltkjøttet i kaldt vann og la det trekke over natta. Slå av vannet og la kjøttet trekke mørt i nytt vann så det dekker, opptil et par timer. Ta vare på kokekraften til komlene.

1 kålrot kokes i skiver.
Det er ikke alltid like lett å få tak i salta lammekjøtt her på Østlandet, vi måtte derfor ta pinnekjøtt.

Mammas oppskrift:
1 kg rå poteter
ca. 2 dl byggmjøl
ca. 2 dl hvetemjøl
1 ts salt

Skrell potetene, rasp dem eller mos dem i en kjøkkenmaskin. Bland i mjøl og salt. La massen svelle i 1-2 timer. Lages som boller og kokes i kjøttkraft i ca. 45 minutter. 
Serveres med salta lammekjøtt, kålrabistappe og smelta smør/ margarin. 

Nå kan du bare eda te du sprikke!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar