søndag 28. desember 2014

Saftig kalkun med stuffing i brødform
Dette er Selskapsmåltidet med stor S! Kalkun er Staselig og Smakelig!

De to viktigste tingene er: 
1. Les gjennom oppskriften tidlig: Vær forberedt! 
2. Tin kalkunen i god tid!

Min nye smaksfavoritt er stuffing i brødform.

Til 12 personer

1 kalkun, ca. 6 kg Det er vanlig å beregne ca 500 gram rå kalkun pr. person. Kalkunen bør tines i kjøleskap i 2-3 døgn.
150 gram smør, smeltet til pensling med 2 ts provencekrydder, 2 ts salt og 1 ts pepper.

Tilbehør: stuffing, grønnsaker, kokte poteter og saus. Se oppskrift på stuffing og saus under.

La kalkunen ligge på kjøkkenbenken 1-2 timer før steking. Posen med innmat tas ut. Tørk godt av kalkunen med papir både utvendig og innvendig.Dekk en langpanne med aluminiumfolie og pensle hele kalkunen med smeltet salt-pepper-smør . NB! Pensle med dette smøret så ofte du gidder/hvert 20 min i løpet av steketiden. Ta tak i vingene på kalkunen og bøy dem bakover til kalkunen ligger med vingene ”på nakken”. Løft den over på rist. Bruk hyssing og bind sammen lårene. Hvis du skal fylle kalkunen bør det gjøres før kalkunen fylles. Jeg har alltid laget stuffing før. Denne gangen lagde jeg stuffing i brødform. Det kan vel ikke kalles stuffing da, men det ble en smaksfavoritt.

Forvarm ovnen til 180 °C. Beregn ca.1/2 times steketid per kg kalkun. Er kalkunen fylt må du beregne ca. 1/2 time lenger steketid. Ha 2-4 dl vann i langpannen under risten i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen.Steketermometer: 68-72 grader. Kalkunen er derfor ferdig når kraften er blank og ikke rosa når du stikker et hull i kalkunlåret. La kalkunen hvile/ pakkes inn i aluminiumfolie 15- 25 minutter før du skjærer den opp. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. 
Skjær brystfiletene i ca. 1 / 2 cm tykke skiver. Pynt med granatepler, salat, appelsiner og pasjonsfrukt. 

Kok ut langpannen (hvis nødvendig/tørt), sil stekesjyen og lag en god saus. 

Fløtesaus
1 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
5 ss hvetemel
3 dl kremfløte

Mål opp 1 liter sjy og i tillegg kraft kokt på innmaten i kalkunen. Kok opp kraften og tilsett hvetemel ristet ut i litt vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.


Kok poteter og grønnsaker


Stuffing i brødform

Stangselleri, rosiner, svisker, aprikos, eple, valnøtter, pistasjnøtter - tilsammen 3 dl. Prioriter dine smaksfavoritter.
1/2 løk
1 pakke bacon
3 ss smør

200 gram karbonadedeig/medisterdeig
5 tykke skiver loff i terninger.
evt. 1 dl portvin
timian, salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader. Smør en brødform. Krydre innmaten/leveren med salt og pepper. Fres dette i stekepanne med smør og løk.Ta opp leveren/innmaten og hakk den i bittesmå biter. Stek baconet i terninger. Bland dette med frukt/grønt, nøtter og urter. Ha deretter i loffeterningene og karbonade-eller medisterdeig. Hvis ønskelig:portvin. Smak til med salt og pepper. Arbeid deigen godt sammen. Ha røren i brødformen og stek den i ovnen i 35-40 minutter. 
Jeg glemte å notere ned underveis - jeg er derfor usikker på om jeg valgte å kutte ut loffen. Hem...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar