mandag 31. desember 2012

Kalkun
Dette er en trygg og god oppskrift på helstekt kalkun med fyll og en god fløtesaus.  10 personer

1 stk kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smeltet smør
1 ts salt
½ ts pepper

Brødstuffing:
1 stk løk
300 g loff eller brødterninger
smør til steking
150 g valnøttkjerner eller en blanding med pistasjnøtter
100 g tørket aprikos
75 g tørkede fiken
75 g svisker
1 bunt finklippet frisk kruspersille
2 stk egg
1 ts salt
½ ts pepper

Fløtesaus:
1 ½ l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1 ½ dl hvetemel
2 dl kremfløte
ca.2 ss ripsgelé
4 ss soyasaus
salt og pepper etter smak
Et par dråper sukkerkulør til fin farge på sausen
Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.

1. Ta ut innmaten og brun den i margarin i en gryte. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. Tilsett litt oppdelt løk, gulrot, sellerirot og noen kvister estragon for å få ekstra god saus. La kraften trekke 1-2 timer.


2. Finhakk løk og stek den raskt i smør sammen med brødterninger. Hakk nøtter og skjær tørket frukt i strimler. Bland dette med loffterningene. Tilsett persille og sammenpiskede egg. Smak til med salt og pepper.

3. Fyll stuffingen i kalkunen eller stek den i en ildfast form for seg. Bind sammen vinger og ben for å få jevn steking. Pensle med smør tilsatt salt og pepper. Legg kalkunen på rist over langpannen og hell på vann så langpannen så vidt dekkes. Er kalkunen ekstra stor, kan den legges rett i langpannen. Stek kalkunen på 180 °C i 1/2 time per kilo. Fyll eventuelt på mer vann under stekingen.


4. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper. Stekesjyen som danner seg i langpannen under steking brukes også i sausen.


5. La kalkunen ”hvile” i ca. 20 minutter før oppskjæring. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.


Skal kalkunen serveres varm med fyll, smaker det også godt med kokte grønnsaker, en god saus og kokte, stekte eller mosede poteter. Aspargesbønner, brokkoli og gulrøtter kan anbefales. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar