mandag 14. oktober 2013

Smakfull elggryteLillesnupp i familien setter på seg skoene til bestefar og sier "Jeg heter bestefar og jeg skal ut og skyte ælj!" Ja, vi er så heldige å ha en jeger i familien. En dyktig jeger som i skrivende stund har skutt to av tre elg som elglaget har på kvoten denne høsten. Og heldige meg får litt av hvert av de gode råvarene, så her blir det biff, gryte, kjøttkaker utover høsten m.m.
På det øverste bildet ser du elggryta med hjemmelaget potetstappe og hvor gulrøttene er byttet ut med paprika. På det nederste bildet er oppskriften fulgt til punkt og prikke.


Til 6 personer
3+2 ss smør1300 gram elgkjøtt (grytekjøtt)
1,5 dl hvetemel
7 dl vann
1 kjøttbuljongterning
salt og pepper1 pakke bacon
250 gram sopp (velg selv hvilken type)
6 gulrøtter, skrellet og skåret i terninger
100 gram sukkererter, delt i to
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
5 ss tyttebær/ tyttebærsyltetøy
1 ts einerbær, knust

Evt. brokkoli og løk.
Kutt kjøttet i terninger, tørk det godt (for best stekeskorpe) og brun det i smør i stekepanne. Ta bare litt av gangen slik at du får fin skorpe på kjøttet og unngår å koke det. Krydre godt med salt og pepper. Sett kjøttet til side. 
Ha litt mer smør i stekepannen (uten å vaske stekepannen) og rør inn hvetemelet til det blir brunt i fargen. Ta pannen av stekeplaten og la det avkjøles litt før vannet røres godt inn. Ha oppi buljongterningen og rør godt, Ha jevningen i en kjele. Jeg liker å sile jevningen pga stekerestene, men det avgjør du selv. Ha i kjøttet og la det koke under lokk på svak varme i ca. 2 timer. Vi tok oss en skogstur og kom tilbake etter tre timer. Da var kjøttet nydelig og mørt!
----
Skjær gulrøttene i terninger og ha de i kjelen. La dette koke i 10 minutter. Klipp opp baconet og stek det godt.

Stek baconet i 5 minutter. Ha i soppen og la det steke videre i 5 minutter.

Rør inn einerbær, fløte, rømme, ost og tyttebær i kjelen. Ha deretter i bacon, sopp og sukkererter og la det trekke et par minutter.

Tilbehør: hjemmelaget potetmos med hakket kruspersille og tyttebærsyltetøy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar